ÖLÇME DEĞERLENDİRME
. İslam’da namaz kılmak, oruç tutmak gibi belirli zaman dilimlerinde yapılan ibadetlerin yanında Allah’ın rızasına ulaşmak amacıyla diğer varlıklara yararlı olmak, faydalı ve güzel işler yapmak gibi insanın diğer davranışları da ibadet olarak değerlendirilir. Ancak İslam dini davranışla birlikte o davranışın yapılış amacına da önem verir. Zira bu amaç bir davranışı ibadet düzeyine çıkarabilmektedir. Bu parça aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisinin açıklaması olabilir?
A) “Ameller niyetlere göredir...” (Hadis-i şerif)
B) “Allah bir kulun hayrını diledi mi ölümünden önce salih amel işlemede onu muvaffak kılar.” (Hadis-i şerif)
C) “İman edip salih ameller işleyenler, işte öyleleri de cennet ehlidirler ve orada ebedî kalıcıdırlar.” (Bakara suresi, 82. ayet)
D) “Kişi hayır yapsa, halk da bu sebeple onu övse, bu mü ‘mine (Allah’ın razı olduğuna dair) peşin bir müjdedir.” (Hadis-i şerif)
E) “İman edip iyi işler yapan, namazı dosdoğru kılıp zekâtı verenlerin Rableri katında elbette mükâfatları vardır...” (Bakara suresi, 277. ayet)
2. Aşağıdakilerden hangisi namazın öncesine ait şartlardan değildir?
,A) Başlangıç tekbiri
B) Gusül veya abdest
C) Vaktin girmiş olması
D) Dinin emrettiği şekilde örtünme
E) Namaz kılınacak yerin temiz olması
3. Aşağıdakilerden hangisi ibadet kelimesinin sözlük anlamlarından biri değildir?
A) Tapma
B) İtaat etme
C) Kulluk etme
D) Teslim olma
E) Saygı duyma
4. “Senden önce hiçbir peygamber göndermedik ki ona: ‘Benden başka hiçbir ilâh yoktur. Bana kulluk edin’ diye vahyetmiş olmayalım.” (Enbiya suresi, 25. ayet) Bu ayette aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) Peygamberlerin tebliğ görevi olduğu
B) Allah’ın, birçok peygamber gönderdiği
C) İbadetin bütün zamanlarda emredildiği
D) Bütün peygamberlerin tevhit inancını anlattığı
E) Peygamberlerin ibadet etmekle mükellef olduğu
5. Temizliği yalnızca beden ya da fiziksel temizliğe indirgemek yanlış olur. İnsanın hayatında beden temizliği kadar davranışların değerini belirleyen duyguların temiz ve niyetlerin iyi olması da önemlidir. Temizliğin bu iki yönü birlikte aynı insanda bulunursa o kişinin değeri artar. Bu parçada vurgulanan husus aşağıdakilerden hangisidir?
A) Temiz insan olmanın önemi
B) Maddi temizliğin insana etkisi
C) Davranışların niyetlerle ilişkisi
D) İnsan ilişkilerinde iyi niyetin gerekliliği
E) Manevi temizliğin huzurlu olmadaki rolü
6. Hz. Peygamber bir hadisinde; “Sizin evinizin önünden bir nehir geçse ve o nehirde günde beş kez yıkansanız üzerinizde hiç kir kalır mı? İşte suyun kiri temizlemesi gibi günde beş kez kılınan namaz da sizin günahlarınızı temizler.” buyurmuştur. Bu hadiste vurgulanan husus aşağıdakilerden hangisidir?
A) İbadet-temizlik ilişkisi
B) Suyun temizlikteki önemi
C) Kirlerden arınma yöntemi
D) Temizliğin namaz için önemli olduğu
E) Manevi temizliğin maddi temizlikten farklı oluşu
7. “Onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler: “Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz. Bizi cehennem azabından koru!” (Âl-i İmrân suresi, 191. ayet) Bu ayetten aşağıdaki sonuçların hangisi çıkarılamaz?
A) Her durum ve şartta dua edilebilir.
B) Allah’ın anılması ibadetin şartlarındandır.
C) Allah yarattıkları üzerinde düşünülmesini ister.
D) Ayakta, otururken ve yatarken de ibadet edilebilir.
E) Göklerde ve yerde amaçsız yaratılan hiçbir varlık yoktur.
8. İbadetin önemini kavramış ve düzenli bir şekilde ibadetini yerine getiren bir insandan aşağıdakilerden hangisi beklenmez?
A) Sorumluluk bilincine sahip olması
B) Güzel ahlaklı bir insan olmaya çalışması
C) İbadetin şükür olduğunun farkında olması
D) Ahirette hesaba çekileceğinin bilincinde olması
E) Sıkıntılar karşısında sürekli ümitsizliğe kapılması ,
9. İbadetler, inanç esaslarından sonra dinin ikinci önemli halkasını oluşturur. Bu nedenle inanan insan ibadet ederek Allah’a karşı kulluk görevini yerine getirir. O’na olan sevgi, saygı, inanç ve bağlılığını çeşitli davranışlarıyla ortaya koyar. Bu parçaya göre ibadetler ile ilgili aşağıdaki yargıların hangisine varılamaz?
A) Dinde önemli bir yeri vardır.
B) Kutsal mekânlarda yapılmalıdır.
C) Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaktır.
D) Allah’a olan bağlılığın göstergesidir.
E) İnsanın Allah’a olan inancını pekiştirir.
10. Günlük yaşamda yerine getirilen davranışlar Allah’ın rı- zasını kazanmak bilinci ile yapıldığı zaman ibadet değeri kazanabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisini buna bir örnek olarak kabul edilebilir?
A) Abdest almak
B) Kuran okumak
C) Nafile oruç tutmak
D) Doğru sözlü olmak
E) Kaza namazı kılmak
11. İbadetler, Allah’a karşı sorumluluktan dolayı yapılan ve insanın diğer varlıklarla ilişkisinden olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Buna göre aşağıdaki ibadetlerden hangisi diğerlerinden farklı bir gruba girer?
A) Tefekkür etmek
B) Namaz kılmak
C) Kur’an okumak
D) Umre yapmak
E) Güler yüzlü olmak
12. “De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabb’i Allah içindir.” (En’âm suresi, 162. ayet) Bu ayette vurgulanan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Namaz en faziletli ibadettir.
B) Ölümü her canlı tadacaktır.
C) Her insan ibadet etmelidir.
D) Hayatımızın süresi belli değildir.
E) Bütün bir hayat ibadete dönüştürülmelidir.
I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.